Whatsapp Hattı ONLINE RANDEVU

JİNEKOLOJİK HASTALIKLAR

Jinekolojik Hastalıklar

Kadın üreme sistemi rahatsızlıklarını inceleyen jinekoloji uzmanlarımız, birçok hastalığın tanı ve tedavisinde büyük başarı sağlıyor. jinekolojik hastalıklar konusunda tam donanımlı merkezimiz son teknoloji ile geliştirilmiş ekipmanlarla hizmet veriyor. Deneyimli ekibimiz hastalığın teşhisi için gerekli tetkik ve muayeneleri titizlikle yapıyor. Hastaya en uygun tedavi planlanıyor ve özenle takip ediliyor. A'dan Z'ye tüm kadın hastalıkları konusunda merkezimizden bilgi alabilir ve 7/24 randevu oluşturabilirsiniz.

Rahimağzı Yarası (Servikal Erezyon)

Vajinanın iç yüzeyini ve rahimağzı kanalının duvarını döşeyen epitel hücreler vardır. Bu iki bölge arasında kalan kısma transformasyon zonu yani değişim bölgesi denir. Anatomik özelliğinden dolayı bu bölgede sürekli yıkım ve yenilenme olayları görülmektedir. Bu durum da bölgede erozyona neden olur. Genellikle akıntı dışında bir belirtisi yoktur. Nadir vakalarda ilişki sırasında kanama görülür. Bu yüzden jinekolojik muayene sonucu bölgede kızarıklık görülmesiyle tanı konur. Kanser öncüsü lezyonlara eşlik etme riski olduğu için saptandığında papsmear alınarak değerlendirilmesi önem arz eder.

Yumurtalık Kistleri

Yumurtalık, ergenlik döneminden başlayıp menopoza kadar işlevi devam eden bir organdır. Rahmin iki yanında bulunur ve fallop tüpü ile rahimle bağlantı halindedir. Sağlıklı bir bireyde her ay yumurtalıktan bir adet yumurta salgılanır. Beraberinde hormonal denge değişir ve üreme amaçlanır. Bu yüzden yumurtalık ve kısımları son derece önemlidir. Sağlıklı bir döllenme ve bebek oluşumu için yumurtalıkların da sağlıklı olması gerekir. Yumurtalıklarda en sık karşılaşılan sorunların başında ise kistler gelir.

Yumurtalık kistlerini şu şekilde sıralayabiliriz;

  1. Corpus luteum kistleri
  2. Çikolata Kisti (Endometrioma)
  3. PKO (Polikistik over hastalığı)
  4. Dermoid Kist (Teratom)
  5. Kistadenom

Bu kistler çoğu zaman belirti göstermezken bazı durumlarda şiddetli kasık ağrısına, adet düzensizliğine ve çeşitli rahatsızlıklara neden olabilir. Patlama ya da yırtılma riskine karşı da mutlaka muayene ve tedaviye önem gösterilmelidir.

Vajinal Enfeksiyonlar (Vajinit)

Vajinit, yaygın karşılaşılan jinekolojik hastalıklar arasındadır. Halk arasında daha çok mantar olarak bilinse de bakteri veya parazit kaynaklı çeşitleri de vardır. Genellikle kötü kokulu vajinal akıntıya neden olur. Beraberinde kaşıntı da gözlenebilir. Gebelik, uzun süre antibiyotik tüketimi ve doğum kontrol hapı kullanımı başlıca nedenler arasında sayılabilir. Vajinal salgı örneği alınarak hazırlanan mantar kültürü ile kolaylıkla tanı koymak mümkündür. Fitil, krem ve ilaç kullanımı ile büyük oranda tedavisi yapılır.

Miyom

Rahim, kaslı ve içi boş bir organdır. Bu kaslardan kaynağını alan iyi huylu kistlere miyom denir. Östrojen hormonu, miyom oluşumunda bir numaralı faktördür. Bu yüzden hamileliğin ilk aylarında miyom oluşumu veya büyümesi sık görülür. Menopozla birlikte miyomlar küçülür ve görülme ihtimali azalır. Genellikle zararsız olmakla birlikte özellikle gebe kalmak isteyen kadınlara engel teşkil eder. Bunun dışında tedavi edilmezse dejenere olması veya kanserleşmesi muhtemeldir.

Rahim İçi Yapışıklık

Rahim içi her ay düzenli olarak embriyo oluşumu için hazırlanır. Endometrium adı verilen rahim duvarı kalınlaşır. Bu kalınlaşma sonucu duvarlar birbirine iyice yaklaşır. Embriyo gelişimiyle beraber kalınlaşan duvarların birbirinden uzaklaşması olağandır. Fakat bazı durumlarda birbirine yaklaşan iki kısım birleşip yapışır. Bu genellikle başarısız yapılan kürtajlardan kaynaklanır. Bu yapışan kısım rahim içinin küçülmesine neden olur. Ultrason muayenesiyle rahim içi yapışıklık kolayca teşhis edilebilir. Spiral, hsiteroskobi ve hormon tedavisi ile tedavisi mümkündür.

Diğer Jinekolojik Hastalıklar

Merkez olarak tedavisini gerçekleştirdiğimiz diğer jinekolojik hastalıklar şu şekildedir:

  • Servisit (Rahim Ağzı İltihabı)
  • Rahimin Ters Durması
  • Hormon Hastalıkları
  • Rahim Ağzı Kistleri
  • Vajinal Tamponlar
  • Endometriyozis
  • Polip
  • Bartholin Kisti/Absesi
  • Adenomiyozis
  • Siğil (Genital HPV ve Kondilom)
  • Jinekolojik Kanser Riski
  • Rahim kalınlaşması
  • CIN sorunu
  • Rahim Ağzı Kanseri
  • Yumurtalık Kanseri
  • Vulva Kanseri
  • Cinsel İlişki ile Bulaşan Hastalıklar