Whatsapp Hattı Online Randevu

Kürtaj

KÜRTAJ

Kürtaj işlemi gebeliğin sonlandırılması işlemidir.Tıbbi sebeplerle yapılabileceği gibi istenmeyen bir gebeliğin sonlandırılması içinde uygulanabilir.

Bugün mevcut olan yasalara göre 10 haftaya kadar olan istenmeyen gebeliklerin sonlandırılması mümkündür.

Kürtaj işlemi korunma yöntemi olarak kullanılmaz.Gebelik istemeyen çiftler modern korunma yöntemlerini uygulandıktan sonra bir gebelik ile karşılaşırlarsa gebeliği sonlandırmak isteyebilirler.Böyle bir durumda biran önce gebelik testi yapmak ve vakit geçirmeden doktora gidip muayene olmak gerekir.Yapılacak olan ultrason sonucu gebe olduğu anlaşılan çiftlerin biran önce karar vermeleri gerekir.Çünkü erken  gebelik döneminde kürtaj ağrısız ve riskleri yok denecek kadar azdır.

Bebek istemeyen çiftlerin etkin ve modern aile planlaması yöntemlerini uygulamaları önerilir.Çeşitli aile planlaması yöntemleri mevcuttur.Bunlardan bir taneside rahim içi araç(spiral) uygulamasıdır.Uygulaması basit olan spiral  kürtaj ile birlikte aynı anda takılabilir.

Hasta mahremiyeti ve kürtaj

Kürtaj işlemi ile ilgili en önemli konu işlemin gizliliğidir.Kürtaj talebinde bulunan hastalar jinekolog doktora giderken mahremiyetlerinin korunmasına önem verirler.Bu yüzden kürtaj işlemi için genellikle mesleğini serbest olarak devam ettiren jinekolog aramaktadırlar.Hasta mahremiyetinin nasıl sağlanabileceği,nelere dikkat edilmesi gerektiği gibi konularda bilgi almak için  Op. Dr.FARUK DİNÇŞAHİN ‘e  0530 545 58 55 telefondan ulaşabilirsiniz.

Kürtaj için gebelik haftasının hesap edilmesi

 Son adet tarihinden itibaren 10 haftanın içerisindeki istenmeyen gebeliklerin sonlandırılması mümkündür. Eğer gebelik haftası 10 haftanın üzerindeyse evli çiftin kendi isteği olsa bile resmi kurumlarda(devlet hastanelerinde) kürtaj yapılamaz.

Resmi kurumlarda belli başlı bazı durumlarda 10 haftanın üzerindeki gebeliklerin sonlandırılması yapılabilir. Bunun için ya bebeğin yaşamla bağdaşmayan ciddi sakatlığının olması halinde yada gebeliğin devam etmesi durumunda annenin sağlığının tehlikeye girdiği zaman uygulanır.Devlet hastanelerinde 10 haftanın üzerinde kürtaj yapılabilmesi için sağlık sorunlarının üç kadın doğum uzmanından oluşan sağlık kurulundan onaylanarak geçmesi gerekmektedir.

Kürtaj kim  tarafından nasıl yapılır? Nelere dikkat etmek gerekir

  • Gebelik sonlandırma işlemi olan kürtaj bu konuda çalışan kadın doğum uzmanı jinekolog doktorlar tarafından yapılır.
  • Kürtaj işlemi jinekolog doktorlar tarafından yapıldığı takdirde riskleri yok denebilecek kadar olan cerrahi bir işlemdir.
  • İşlem öncesi hastadan sağlık durumu ile ilgili bilgiler alınır.Hastaya işlemin aşamaları anlatılır.Kürtaj sonrası dikkat etmesi gereken konularda bilgiler verilir.Ve kontrol muayenesi için randevu verilir.
  • Kürtajdan önce ultrason ile gebeliğin haftası,rahim büyüklüğü değerlendirilir.
  • Yapılan hasta bilgilendirmesi ve ultrason muayenesi sonrasında hasta psikolojik açıdan çoktan rahatlamış olur.
  • İşlem lokal anestezi altında veya genel anestezi ile yapılabilir.Lokal anestezi ağrı kontrolü için yeterli olmaktadır.Genel anestezi hasta tercihi söz konusu olduğunda yapılır.
  • Kontrol muayenesine kadar jinekolog doktorun reçete ettiği antibiyotikler kullanılır.

Kürtaj işlemi:

Hasta bilgilendirmesi ve onamı alındıktan sonra hijyen şartlarına uygun şekilde hazırlanmış olan kürtaj odasında bir hemşire eşliğinde işlem yapılır.

Eğer hastanın genel anestezi isteği varsa anestezi uzmanı doktor tarafından genel anestezi uygulanır. İşlem sadece birkaç dakika süreceği için kısa etkili sedasyon ve bayılma sağlayan ilaçlar koldan damar yoluyla uygulanır.

Kürtaj işlemini yapacak olan jinekolog doktor yavaş bir şekilde acıtmadan spekulum ile vajen muayenesi yapar. Batikon isimli antiseptik solusyon ile vajen hijyeni sağlanır.Batikon ile yapılan bu temizlik hijyen adına yapılacak en önemli adımdır.Çünkü batikon vajendeki mikropları tamamen öldürerek enfeksiyonu önleyecektir.Temizlik işleminden sonra rahim ağzına(servix) negatif basınçlı kanüllerle girilerek kolayca gebelik sonlandırılır.Bu işlem ortalama olarak 5 dakika sürmektedir.

Kürtajdan sonra kanamayı engellemek için ve ağrıyı gidermek için ağrı kesiciler uygulanır.

Kürtaj sonrası dikkat edilmesi gerekenler:

  • Doktorunuzun verdiği önerilere uymak ve reçeteyi kullanmak
  • Ateş,halsizlik, titreme,karında hassasiyet gibi bulgular gelişirse doktorunuz ile irtibata geçin.
  • Kürtaj sonrası çok az kanama olacaktır. Gebelik haftası büyük ise mens vasfında kanama görülebilir.Bu kanama gün geçtikçe azalarak  kaybolur.
  • Sabah kalktığınızda kanama gün içerisindeki kanamaya göre daha bol ve pıhtı şeklinde olabilir. Bu sizi korkutmasın,gece vajende biriken kan siz ayağa kalktığınızda vajenden dışarı düşer.Eğer kanama ilk seferden sonra hala fazla gelmeye devam ediyorsa mutlaka doktorunuz ile görüşün.
  • Normal adet kanamanız yaklaşık bir ay sonra başlayacaktır. Adetin başlaması için bazen bir aydan fazla süre gerekebilir.Bu hastanın adet düzeni şekline bağlı olarak değişecektir.