Submüköz myomlar rahim boşluğuna doğru büyüyen ve sıklıkla anormal kanamalar (aşırı adet kanaması, adet dışı kanamalar gibi), ve kasık ağrıları gibi bulgularla karşımıza çıkan, rahim duvarını oluşturan myometrium kaynaklı iyi huylu tümöral oluşumlardır. Tüp bebek tedavisi esnasında implantasyonu (embryonun rahim içine tutunması) engellediği bilinmektedir.
Gebelik esnasında büyümeye eğilimli olan bu myomlar aşağıdaki komplikasyonlara neden olmaktadır:
- İnfertilite (kısırlık)
- Tekrarlayan implantasyon başarısızlıkları
- Gebeliğin erken döneminde düşük
- Erken doğum
- Gebelikte şiddetli ağrı
Tedavisi: Histeroskopik myomektomi
Miyom nedir?
Miyom rahimde sık rastlanan iyi huylu tümördür. 30 yaş üstü kadınların %20-50 sinde görüldüğü tahmin edilmektedir. Genetik yatkınlığın miyomların gelişmesinde rol oynadığı düşünülmektedir.
Miyom belirtileri nelerdir?
Miyomlar kitle etkisi ile büyüyen rahime komşu organlara bası uygulayarak sıklıkla karşılaşılan aşağıdaki belirtileri gösterirler:
- İnfertilite (Kısırlık)
- Rahimde kanama
- Kasık ağrısı
- Kabızlık
Belirtilerin şiddeti miyom sayısı, büyüklüğü ve yerine göre değişir.
Miyom tanısı nasıl konur?
Miyom tanısı muayene, transvaginal ultrasonografi ve/veya hidrosonografi (rahim içine sıvı verilip ultrason ile kontrol edilmesi) ve histeroskopi (rahim içinin kamera ile incelenmesi) ile koyulabilir. Miyomlar rahimde yerleştikleri yere göre sınıflandırılırlar:
- Rahim boşlugunda (Submukoz)
- Rahim duvarının içinde (İntramural)
- Rahimin dış kısmına doğru (Subseröz)
- Rahimi yerinde tutan bağlarda (İntraligamenter)
- Rahim ağzında (Servikal)
Submukoz, yani rahim boşluğuna doğru büyüyen miyomlar iyi huylu tümörlerdir ve sıklıkla aşırı adet kanaması ve adet dışı kanamalara ile kasık ağrıları gibi belirtiler gösterirler.
Miyomların Gebelik ile İlişkisi
Submukoz Mmiyomlar embriyo hareketini bozması, rahim içi tabakada düzensizlik ve kan akımını bozması başarız gebeliğe neden olurlar. Gebelik sırasında büyüme eğilimi gösteren miyomlar aşağıdaki komplikasyonlara neden olurlar:
- İnfertilite (kısırlık)
- Tekrarlayan embriyo tutunma (implantasyon) başarısızlıkları
- Gebeliğin erken döneminde düşük
- Erken doğum Gebelikte şiddetli ağrı
Miyomların İnfertilite (Kısırlık) ile İlişkisi
Tüp bebek tedavisi sürecinde embriyonun rahim içine tutunması (implantasyon) engellediği bilinmektedir. Miyomlar Tüp Bebek tedavisinde başarısızlığa neden olur.
Miyom nasıl tedavi edilir?
Miyomların tedavi cerrahi olarak planlanır. Bulgulara, miyomun sayısına, yerleşim yerine, hasta yaşına ve çocuk isteğinin olup olmadığına göre cerrahi değişkenlik gösterir.
Miyomlarda en sık ameliyat nedenleri; Şiddetli kanamaya neden olarak kansızlığa yol açmaları, karın içi organlara bası yaparak şiddetli kasık ağrıları ve kabızlığa neden olmaları ve kısırlığa yol açmalarıdır. Özellikle rahim içine doğru veya rahim duvarında büyüyen miyomlarda bu şikayetler daha sık görülmektedir.
Rahim içine doğru büyüyen bir miyom histeroskopi (rahim içinin kamera ile görüntülenmesi ve cerrahi işlem yapılabilmesi) ile rahatlıkla çıkarılabilir. Rahim duvarında veya rahim dışına doğru büyüyen miyomlar ise Laparoskopi (kapalı yöntem) veya Laparatomi (açık yöntem) ile çıkarılmalıdır.
Yakın zamana kadar miyomların çıkarılması (miyomektomi) için geniş bir cilt kesisi ile açık ameliyat yapılmaktaydı. Hastanede kalış süresi ve normal fiziksel aktiviteye dönüş süresi çok uzamaktaydı. Fakat günümüzde miyomların %95’i Laparoskopi ile deneyimli cerrahlar tarafından çıkarılabilmektedir.