Whatsapp Hattı Online Randevu

Laparoskopik Lazer Cerrahisi Nedir ?

Laparoskopik lazer cerrahisi genel anestezi altında gerçekleştirilir. Göbek içinden 1 cm’ lik kesi yapılarak bir iğne yardımıyla karın boşluğu 3-4 litre karbon dioksit (CO2) gazı verilerek şişirilir. Ardından göbekten girilerek karın içerisine bir optik tüp (laparoskop) yerleştirilir. Bu optik sistem, bir video-kamera sistemine bağlanır ve karın içindeki görüntü monitör ekranına yansıtılır. Bu şekilde laparoskop karın içindeki herhangi bir bölgeye yönlendirilerek monitörde izlenebilmektedir. Daha sonra kasık bölgelerine birer adet 0.5 cm’lik iki delik açılır. Bu delikler operasyonun gerçekleştirilmesinde kullanılacak aletlerin sokulması için kullanılmaktadır.

Klasik laparoskopi operasyonlarından farklı olarak laparoskopik lazer cerrahisinde laparoskopun ucuna kameranın haricinde lazer sistemi de bağlanmaktadır. Dolayısıyla laparoskop içinde optik bir kanal ve lazer ışınlarının geçeceği ikinci bir kanal daha vardır. Cerrahın kontrol ettiği lazer enerjisi ile karın içindeki organlarda kesme, yakma ve kanama durdurma gibi işlemler yapılabilmektedir.

Lazer kullanımı laparoskopik cerrahiye pek çok avantajlar kazandırırken ameliyat süresini de belirgin olarak kısaltmaktadır. Ameliyat süresinin kısalması ise hastanın daha az anestezi alması ve daha çabuk iyileşmesini sağlamaktadır.  Lazer cihazı, lazer kolu aracılıyla göbekten girilen laparoskopa monte edilmektedir. Lazer cihazı, elektrik enerjisi ile uyarılan ve harekete geçirilen atomların açığa çıkardığı lazer ışınlarını üretmektedir. Lazer kolunun içinde bulunan aynalar aracılıyla lazer ışınlarının yönü değiştirilerek istenilen organa veya bölgeye ulaştırılmaktadır. Laparoskopik cerrahide değişik lazer kaynakları (CO2, Argon, Nd:YAG lazer v.s.) kullanılmaktadır. Merkezimizde bu amaçla özellikle CO2 lazer kullanılmaktadır. Diğer lazer türlerine göre pek çok üstünlüğü bulunmaktadır.
 
Laparaskopik lazer cerrahisinin uygulanışı görülmektedir
 
Gerek lazer yardımıyla ve gerek kasık bölgesine açılan 0,5 cm’lik iki delikten sokulan aletlerle pek çok işlemler yapılabilmektedir. Lazer ışığı, karın içerisinde bir bıçak gibi kullanılarak operasyona olanak sağlamaktadır. Bu teknikle, doğum kontrolü amaçlı tüplerin bağlanması gibi basit operasyonlar yapılabildiği gibi miyom çıkartılması, rahmin alınması gibi ileri düzey operasyonlar da aynı şekilde bu 3 delikten rahatlıkla yapılabilmektedir.